Wat is een expert interview en waarvoor gebruik je het

expert interview

Een expert interview is een van de meest populaire manieren om tegenwoordig onderzoek te verrichten bij een business to business onderzoek. Je denkt misschien dat een expert interview erg veel lijkt op de zogenaamde diepte interviews, oftewel een op een gesprekken. Toch klopt dit niet, want een expert interview heeft een geheel ander doel. Bij een expert interview gaat de interviewer namelijk niet opzoek naar de beleving van de respondent tegenover hem, maar naar de specifieke kennis, expertise of achtergrond die deze persoon heeft. Simpelweg zet je een expert interview in om diepgaande kennis te vergaren of een specifiek onderwerp wat je nodig hebt.

Hoe zet je een expert interview in

Afhankelijk van het probleem wat opgelost moet worden en de complexiteit en de aard hiervan wordt bepaald wie er wordt uitgenodigd voor een expert interview. Ook de positie van de respondent hangt hier vanaf. In de meeste gevallen zijn het beslissende personen of sleutelfiguren binnen een bepaalde markt. Deze respondenten worden uitgekozen met veel zorg door de opdrachtgever in samenwerking met de expert interviewer. In sommige gevallen is het belangrijk om meerdere expertises vertegenwoordigd te zien en deze te interviewen. In andere gevallen wil je juist kennis en expertise over een bepaalde doelgroep volledig ontdekken. Nadat de respondenten geselecteerd zijn wordt het gesprek aangegaan door de expert interviewer. Dit duurt meestal een of twee uur. In tegenstelling tot een diepte interview maak je geen gebruik van projectieve technieken, maar van andere onderzoeksmethoden om op deze manier binnen een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk expertise, kennis en informatie boven de tafel te krijgen die daarna helder gestructureerd wordt.

Het toepassen van een expert interview

In de meeste gevallen wordt een expert interview gebruikt voor een proces van oriëntatie of om het gedrag dat leidt tot beslissingen bij een bepaalde doelgroep in beeld te brengen. Tevens kan je door middel van een expert interview de juiste segmenten van de markt definiëren. Dit is vooral van belang bij onderzoekers die bij bedrijven een nieuwe innovatie willen invoeren bij een proces of product.