Dit wil je weten over de eikenprocessierups vóór de komende lente

eikenprocessierups bestrijden

Ben je afgelopen zomer lekker gaan wandelen en kwam je toen bomen tegen met waarschuwingslinten eromheen? Het zou heel goed kunnen dat deze bomen vol zaten met eikenprocessierupsen. Pas op dat je ze niet tegenkomt bij jou in de tuin of buurt. Ze kunnen namelijk erg nare klachten veroorzaken. Wat voor klachten en hoe je de eikenprocessierups kan bestrijden leggen we uit in deze blog.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een harige rups die leeft in eikenbomen. De eitjes van de eikenprocessierups komen in april uit. Tot september zijn de rupsen actief, daarna verpoppen ze zich tot vlinders. De brandharen die de rupsen achterlaten kunnen in je huid, ogen en longen terechtkomen en jeuk, blaasjes op je huid, een loopneus en ontstoken ogen veroorzaken. In zeldzame gevallen kan het zelfs leiden tot duizeligheid en koorts.

Het is je misschien al opgevallen dat we vroeger nooit last hadden van deze rups. Pas sinds eind jaren ‘80 veroorzaakt de eikenprocessierups problemen in Nederland. Het dier komt oorspronkelijk uit Midden en Zuid-Europa. Gedacht wordt dat door klimaatverandering de rups steeds noordelijker getrokken is. Een eikenprocessierups heeft wel 700.000 brandharen, je kunt je dus wel voorstellen hoeveel overlast een hele boom vol rupsen kan opleveren!

Natuurlijke vijanden van de rups

Zoals elk insect, heeft ook de eikenprocessierups natuurlijk vijanden: o.a. sluipwespen, koolmezen, kauwtjes en vleermuizen. Door het kappen van bomen en struiken zijn er steeds minder natuurlijke vijanden aanwezig om het ecosysteem in balans te houden. Via het plaatsen van beplanting en insectenhotels kunnen we de biologische balans herstellen.

Blijkt deze natuurlijk methode onvoldoende of kan je niet wachten? Dan kan je een professionele bestrijder inhuren. Deze zal met speciale apparatuur de rupsen en nesten voor je verwijderen. Ook kun je ervoor kiezen om de bladeren van de eikenbomen in het voorjaar te laten besproeien met een biologisch middel dat de jongere rupsen doodt. Wat je ook doet, klim nooit zelf een boom in om de rups te bestrijden!