Dit wist jij nog niet over Parmezaanse kaas

parmezaanse kaas

Je hebt vast wel eens Parmezaanse kaas gegeten. Door de pasta, in een pittige kaassaus, los op een crackertje of op een kaasplankje met een glas wijn erbij. Heerlijk! Maar er bestaat zoiets als échte Parmezaanse kaas en neppe Parmezaanse kaas. Weet jij het verschil? We leggen het hier uit en delen gelijk wat andere feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist over deze bijzondere kaas.

Parmezaanse kaas: de basics

Parmezaanse kaas werd voor het eerst gemaakt in de dertiende eeuw, in de stad Parma in Noord-Italië. Nu snap je gelijk waar de naam van de kaas vandaan komt. Door het rijpingsproces van minimaal 12 – tot wel 24 maanden –  is Parmezaanse kaas vrij robuust en pittig van smaak. Bovendien is het een zoute kaas. Dit komt doordat de kaas zo’n 20 dagen in verzadigd pekelwater zwemt en zo de zoute smaak van het water opneemt.

Als je bekend bent met Parmezaanse kaas, dan weet je bovendien dat het een droge kaas is met een harde structuur. De kaas is moeilijk te snijden. Laat de kaasschaaf dus maar in de la liggen. Het voordeel is wel dat de kaas heel lang houdbaar is. De kazen wegen tot wel 40 kilogram per stuk!

Echt of nep?

Echte Parmezaanse kaas wordt alleen gemaakt van melk van koeien uit de Parma-regio. Deze koeien volgen een strikt dieet: geen hooi of gedroogd voer, deze koeien eten alleen lokaal, vers gras.

De enige echte Parmezaanse kaas is bovendien te herkennen aan de korst: hier staan altijd de woorden ‘Parmigiano Reggiano’ ingedrukt. Bovendien zal er altijd het Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB) keurmerk op staan.

Staat dat er niet op? Dan is de Parmezaanse kaas niet authentiek. De authentieke Parmezaanse kaas is overigens wel erg prijzig. Dus mocht je niet diep in de buidel willen tasten, dan is zo’n nepkaas misschien niet een heel gek idee. Maar wil je indruk maken met een echte Italiaanse Parmezaanse kaas? Dan weet je nu waar je op moet letten!