Waarom coaching leerkrachten van belang is

Ik hoor je denken: “leraren moeten juist dingen leren aan hun studenten en scholieren hoezo moeten zij gecoacht worden hun horen het toch te begrijpen?” Alhoewel leraren inderdaad hu stoef moeten begrijpen komt er veel meer kijken bij het leraarsvak. Omdat er zoveel bij kan komen kijken kan het soms lastig zijn voor beginnende leraren of instromers en daar komt de coaching leerkrachten van pas. 

 

Wat is het doel van een coach voor leraren?

Een lerarencoach zorgt ervoor dat je weer helemaal op het goede pad komt in het onderwijs en gaat met verschillende methodes je leren hoe je bijvoorbeeld om moet gaan met de werkdruk, stress of het nakijken van toetsen. Om dit allemaal te kunnen leren is het belangrijk dat de leraar zich openstelt voor verbetering en zelfreflectie, alleen dan kan je verbeteren. Net zoals andere coaches zou er voor coaching leraren veel directe en persoonlijke vragen worden gesteld om erachter te komen waar het probleem precies ligt. Vaak biedt coaching leerkrachten ook begeleiding aan zodat je het beste van beide werelden hebt. 

 

Voor wie is een leraren coach van toepassing? 

Vaak hebben beginnende leraren en instromers de meeste behoefte en profijt aan coaching leerkrachten. Bij beginnende leraren is het percentage van Burnouts hoog. Dit is niet voor niks. De werkdruk en stress is als beginnende leraar vaak net iets te hoog en als je niet weet hoe je daar mee omgaat kan je in een negatieve spiraal komen. Een school kiest er dan soms ook voor als er meerdere nieuwe leerkrachten tegelijk beginnen kiest een school soms ervoor om voor de nieuwe groep coaching van leerkrachten aan te bieden zodat iedereen een goede start krijgt in hun carrière als leraar. 

 

Hoe je zo’n coach kan inhuren

Er zijn verschillende manieren waarop je coaching leerkrachten kan inhuren. Het kan Business to Business. Dit betekent dat een school of onderwijsinstelling een bedrijf inhuurt die coaches voor leerkrachten aanbiedt. Een goed voorbeeld van zo’n bedrijf is bijvoorbeeld sterkeschool.nl. Een leraar kan er zelf ook voor kiezen om voor persoonlijke hulp, zelfontwikkeling of algemene hulp een coach in te huren. Vaak zijn de kosten dan wel voor jezelf. 

 

Ben jij een leraar of zit je in het onderwijs en denk je dat leraren misschien wel hulp kunnen gebruiken? Dan is het misschien handig om het voor te stellen aan het bestuur of leerkrachten die het momenteel moeilijk hebben.