Hoe gaat het in zijn werk als je rijinstructeur wilt worden

Rijinstructeur opleiding

Als je je wilt laten omscholen of opzoek bent naar je eerste echt baan dan is rijinstructeur misschien wel iets voor je. Het is een afwisselende baan waarbij je veel nieuwe mensen ontmoet. Het prettige is dat je je eigen werktijden kan inplannen, ongeacht of je in loondienst wilt werken of je eigen rijschool wilt beginnen. Een rijinstructeur opleiding heb je hier wel voor nodig. Het is mogelijk om bij verschillende rijscholen deze opleiding te volgen.

De opzet van de opleiding voor rijinstructeur

Op het moment dat je besluit om rijinstructeur te worden dan moet je eerst de opleiding afronden. Hiervoor moet je kunnen aantonen dat je een middelbaar schooldiploma hebt VMBO GL of TL. Daarnaast moet je een kopie hebben van je rijbewijs en een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Om je bevoegdheidspas te krijgen moet je een vijftal examens afleggen. De eerste is fase 1A, hierin word je getest op je kennis over verkeer en verkeersregels. Voor fase 1B leg je een rijexamen af. Fase 2A test je kennis over het voorbereiden en plannen van rijlessen. In fase 2B toon je dat je instructie kan geven en kan coachen. In fase 3 toon je aan dat je praktijkles kan geven. Onderdeel van fase 3 is tevens een stage van 40 uur. Afhankelijk van de rijschool kan je je lessen klassikaal volgen, door middel van blended learning of via e-learning. Zo kan je zelf besluiten welke vorm van lesgeven het beste bij je past. De ene rijschool heeft meer praktijktraining dan de andere.

Hoe lang duurt de opleiding tot rijinstructeur

De opleiding duurt tussen de 5 en 7 maanden. Gemiddeld kost een opleiding tot rijinstructeur ongeveer 4500 euro. Daarnaast kosten de examens rond de 1100 euro. Er zijn verschillende rijscholen die de opleiding tot rijinstructeur aanbieden. Op de website van het exameninstituut IBKI kan je de slagingspercentages terugvinden. Het beste kan je informatie opvragen bij verschillende rijscholen en deze vergelijken.