Bouwen met lokaal hout

lokaal hout

Voor wie met hout werkt, is dat hout zelf vanzelfsprekend van groot belang. Hierbij speelt niet alleen de kwaliteit van het hout, maar ook de herkomst van het materiaal een rol. De consument van tegenwoordig is een kritische consument en in de moderne wereld kom je er niet meer mee weg als je niet exact weet waar het hout waar je mee werkt precies vandaan komt. Iedereen kent de foto’s van zielige chimpansees die hun huis kwijt zijn, omdat hun bos is gekapt of de berichten over het almaar kleiner worden van tropische regenwouden. Bouwen met lokaal hout is dan ook iets dat de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen. Daarvoor zijn verschillende redenen aan te wijzen.

Goed voor het milieu

Allereerst is bouwen met lokaal hout bijzonder goed voor het milieu. Lokaal hout hoeft niet te worden verscheept: er zijn geen vliegtuigen, vrachtschepen en goederenwagons nodig om het hout naar de bouwlocatie te vervoeren. Hoogstens een korte rit in een vrachtwagen. Door lokaal hout te gebruiken, werk je dus actief mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien weet je precies waar het hout wat jij afneemt vandaan komt en weet je zeker dat er geen bijzondere diersoorten uitsterven omdat jij hout aankoopt uit een ver land. Vooral in derdewereldlanden is het toezicht op de bosbouw vaak onvoldoende om te kunnen garanderen dat er geen milieuschade ontstaat.

Meerwaarde voor lokale bedrijven

Bouwen met lokaal hout is niet alleen goed voor het milieu, maar is voor lokale bedrijven ook bijzonder interessant. Een bedrijf dat werkt met lokaal hout, laat hiermee namelijk zien dat het hart heeft voor de regio en dat het waarde hecht aan lokale producten. Dit komt bijzonder sympathiek over en kan voor consumenten zelfs een reden zijn om een bepaald bedrijf boven een concurrent te verkiezen. Niet alleen het product of de dienst die wordt aangeboden, maar ook het verhaal wat daarbij hoort, bepaalt waar de consument uiteindelijk voor kiest.