Tradities rond het huwelijk

Er zijn tal van leuke tradities die er voor kunnen zorgen dat je bruiloft en trouwfeest een onvergetelijke dag wordt voor alle aanwezigen. Net zoals bij andere tradities en gebruiken hebben de speciale huwelijkstradities meestal een bijzondere of symbolische betekenis. Hier geven we uitleg over de symbolische betekenis van een aantal populaire huwelijkstradities.

 

De bruidsjurk

Tegenwoordig zijn er weinig of geen kleuren die 'niet kunnen' voor een bruidsjurk, maar dat is niet altijd zo geweest. Wit was in de westerse wereld jarenlang de enige geaccepteerde kleur voor de bruidsjurk. Dat kwam door de associatie met maagdelijkheid of puurheid. De oorspronkelijke betekenis heeft daar echter niets mee te maken. Sinds de romeinse tijd is wit namelijk de symbolische kleur van feesten en vieringen. Wit is overigens in de westerse wereld nog wel de meest voorkomende kleur voor een bruidsjurk.

 

De bruidssluier

In Nederland zien we de bruidssluier steeds minder vaak. Van alle bruidskleding bestaat de bruidssluier waarschijnlijk het langst. Wij kennen 'm voornamelijk in het wit, in het Romeinse Rijk was de bruidssluier rood en in het oude Griekenland was de bruidssluier geel. De symbolische betekenis van de bruidsssluier is: de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man. De traditie van het optillen van de bruidssluier door de bruidegom symboliseert de mannelijke dominantie. Kies je er als vrouw voor zelf de bruidssluier naar achteren te werpen, dan toon je daarmee een stuk onafhankelijkheid.

 

De trouwringen

Al sinds de tijd van de oude Egyptenaren staat de ronde vorm van de ring symbool voor oneindige liefde. De trouwringen worden aan het bruidspaar overhandigd tijdens de huwelijksplechtigheid en de meeste mensen dragen hun trouwring gedurende de hele periode van hun huwelijk. Tegenwoordig is een trouwring meestal gemaakt van goud of zilver. De Romeinen daarentegen kozen in hun tijd nog wel eens voor een ring van ijzer.

 

Symbolische betekenis van de bloemen

In verschillende culturen en volkeren geven bloemen een symbolische betekenis van bepaalde emoties weer. Wereldwijd staat oranjebloesem het meest bekend. De Spanjaarden zagen in oranjebloesem het perfecte symbool van geluk en tevredenheid, omdat de sinaasappelboom tegelijkertijd (oranje)bloesem en fruit draagt. Rozen hebben ook voor veel mensen een bepaalde betekenis. Ze staan in veel landen symbool voor de liefde. Nog een bloem die veel mensen kennen is de Lelie. Deze bloem staat als symbool vooral bekend voor deugdzaamheid. Tegenwoordig wordt de bloemen keuze veelal bepaald door de persoonlijke smaak, het bruiloftsthema en natuurlijk de bruidskleding.

 

Traditie van de bruidstaarten

De tradities rondom de bruidstaarten bestaan al sinds de Romeinen. De symbolische betekenis van 'Gist' (gebruikt om bruidstaarten te maken) was dat het goed was voor de vruchtbaarheid en de kruimels van de bruidstaarten brachten de gasten ook nog eens geluk. Later werd het een traditie dat de bruid en bruidegom elkaar - voor geluk - een kus geeft over de bruidstaarten heen. Enkele eeuwen geleden kwam een zeer bijdehante bakker op het idee om een aantal kleinere bruidstaarten in verdiepingen te plaatsen en deze met glazuur te decoreren. In Nederland wat minder populair, maar in Groot-Brittannië en Amerika is zo'n 'bruiloftstoren' tegenwoordig vaak te zien op het trouwfeest van het bruidspaar.

 

Rijst gooien

De traditie van het gooien van rijst (of andere granen) naar en over het bruidspaar komt uit het Verre Oosten. De traditie van het gooien van rijst heeft de symbolische betekenis van 'voorspoed' en het 'ontbreken aan gebrek' voor het bruidspaar tijdens hun huwelijk. Naast rijst kunnen er ook andere granen naar het bruidspaar geworpen worden, de symbolische betekenis blijft hetzelde.

 

De traditie van de bruid weggeven

Vroeger was een huwelijk ook een zakelijke aangelegenheid. De bruid werd dus letterlijk weggegeven door haar vader in ruil voor een geldelijke vergoeding. Als tegenwoordig een dochter wordt weggegeven is dit eerder in de geest van vertrouwen in de nieuwe verbintenis (het huwelijk) en een uiting van liefde en genegenheid.

 

De bruid over de drempel dragen

De achtergrond van deze traditie is misschien nogal verrassend. Blijkbaar geloofde men lang geleden namelijk dat op het moment dat de bruid het huis van haar nieuwe echtgenoot binnen zou gaan de demonen uit de familie van de bruid haar het huis in zouden volgen. Door de bruid over de drempel te dragen, raakte de demonen het spoor van de bruid kwijt en konden ze haar niet langer meer volgen. Wat uiteraard zeer tot het geluk van het bruidspaar bij zou dragen.

Trouwkaartjes.com
Home
Drukwerk gids
Eigen kaart maken
Bestel
Contact
Plan je huwelijk
links
Huwelijkstradities
Gedichten & teksten
Copyright @ Trouwkaartjes.com Disclaimer en Privacy Policy
Aangepast zoeken